Wycieczka klas trzecich do Chlebowej Chaty w Brennej

opublikowane: 15 lis 2019, 10:38 przez Katarzyna Rakowicz   [ zaktualizowane 15 lis 2019, 10:39 ]
https://picasaweb.google.com/100571438163486629847/6759604013537174721#6759604150786982050
Podróż w przeszłość? Tak, to możliwe dzięki Chlebowej Chacie w Brennej. Przenieść w czasie mogli się choć na chwilę uczniowie klas 3a oraz 3b wraz ze swoimi opiekunami w ramach wycieczki szkolnej.

W tym jakże przepięknym skansenie można podziwiać stuletni młyn wiatrowy oraz wiele warsztatów dawnych rzemiosł. Dzieci, a także dorośli nie tylko w teorii, ale również w praktyce mogli doświadczyć życia przodków sprzed 50, a nawet 100 lat!

Ponadto, wszyscy uczestnicy wycieczki mogli zapoznać się z podstawowymi zbożami i ich zastosowaniem, prześledzić drogę „od ziarenka do bochenka”, a także obejrzeć maszyny dawniej wykorzystywane przy uprawie i obróbce ziarna. Dowiedzieliśmy się też, jak powstaje masło i ser oraz jakie sprzęty są do tego wykorzystywane. Wiemy, jak pozyskuje się miód, jak jest on cenny, znamy też wiele ciekawostek z życia pszczół.

Wiele radości dostarczyły również zabawy na starych traktorach, wozach i maszynach. Dzieci mogły spróbować młócenia cepami oraz mielenia zboża. Własnoręcznie formowały oraz wypiekały podpłomyki, a następnie jadły je ze smalcem, masłem lub miodem.

Dzięki sprzyjającej pogodzie, nie obyło się również bez zabaw na świeżym powietrzu oraz ogniska z kiełbaskami.

Ten wyjątkowy dzień długo zostanie w naszej pamięci...

wych. kl. 3a i 3b Monika Tkocz, Justyna Żyła